Zinemaldia.Cat 2016

EL CINEMA BASC ES MUNDIALITZA A BARCELONA

Del 5 al 26 de febrer, ZinemaldiaCat, el Festival de Cinema Basc de Catalunya

  • L’onzena edició del festival posa de manifest que el cinema basc es fa arreu del món i arriba a tots els racons

  • A més de les seccions oficials (documental i ficció) el certamen proposa tot un seguit d’activitats paral·leles

  • Pere Vall, Miki Esparbé, Melina Mathews, Agustí Argelich i Patrícia Bonet són el jurat de Zinemaldia.Cat 2016

El Festival de Cinema Basc de Catalunya fa traspassar fronteres. L’any passat, dues pel·lícules protagionistes del festival, Loreak i Minerita (curtmetratge) han estat a la carrera dels Òscars, i enguany, les produccions fetes arreu demostren que el cinema basc es mundialitza. ZinemaldiaCat trenca tòpics deixant clar que el no es tracta d’un cinema de bascos per a bascos, si no que vol i sap arribar a tots els racons del món.

El certamen, organitzat pel Centre Cultural Euskal Etxea de Barcelona, arriba a l’onzena edició (del 5 al 26 de febrer) amb una programació i jurat de luxe, apostant, com sempre, per la qualitat, els preus populars i la possibilitat d’anar més enllà dels passis. D’aquesta manera, ZinemaldiaCat repeteix l’experiència de comptar amb directors, actors, guionistes o productors en la projecció de les pel·lícules garantint la interacció amb el públic, alhora que proposa, novament, un programa alternatiu a les seccions oficials del festival.

12 pel·lícules a concurs

La programació de les seccions oficials d’enguany consta de 12 pel·lícules, gran part, estrenes a Catalunya i que, en alguns casos només s’han vist al Festival de Cinema de Donostia. Totes elles es podran veure als Cinemes Girona de la capital. Entre aquestes hi ha produccions destacades com Amama, Un otoño sin Berlín, Nola? o Gure Sorlekuaren Bila.

L’altre festival

Des de l’Euskal Etxea s’aposta per portar el cinema més enllà de les sales i també oferir petits descobriments al públic català. D’aquesta manera, enguany es repeteix l’Alterzinemaldia, que recull una pel·lícula coral de 26 directors d’Euskal Herria basada en el gènere fantàstic, un concurs de videos en euskara i una ruta de cinema de la mà del cap de redacció de Fotogramas, Pere Vall.

A més, tampoc hi faltaran els Kimuak que, com cada any, faran descobrir als espectadors nous realitzadors i constatar el talent dels directors més habituals d’aquest programa de la Filmoteca Basca.

Finalment, els més petits de casa podran gaudir també del cinema amb TXO!, l’espai infantil paral·lel del festival.

Jurat català i Txapeles d’Or

Les 12 pel·lícules a concurs disputen les desitjades Txapeles d’Or, els guardons amb dotació econòmica del festival. Són la Txapela d’Or-Euskadi Basque Country a la millor pel·lícula de Ficció, la Txapela d’Or-Euskadi Basque Country a la millor pel·lícula Documental i el Premi Txapela d’Or-Azkue Fundazioa a la millor pel·lícula en euskara.

L’encarregat de prendre la difícil decisió serà el jurat format, com sempre, per persones destacades del món del cinema català, com l’actor Miki Esparbé, l’actriu Melina Matthews; el periodista i crític de cinema de Fotogramas, Pere Vall; el director del Festival Filmets, Agustí Argelich, i la responsable de Catalan Films, Patrícia Bonet.

Per a totes les butxaques

Una de les premisses de l’Euskal Etxea de Barcelona és posar la cultura a l’abast de tothom, com queda palès en la programació anual de l’entitat. En aquest sentit, Zinemaldia.Cat no n’és una excepció. Els preus dels passis seran de 4,5€, però hi haurà descomptes per a socis i sòcies de l’entitat (3€), entrades reduïdes per a diferents sectors i col·lectius (3€) i diferents tipus d’abonaments.

L’Euskal Etxea de Barcelona. Qui som?

Zinemaldia.Cat té al darrere una entitat que arriba arreu i que mai no s’atura. Des de 1979 l’Euskal Etxea ha estat l’encarregada de difondre la cultura basca a Barcelona i a Catalunya. Aquesta trajectòria concedeix a l’entitat una dilatada experiència en la realització i l’organització d’esdeveniments culturals de tot tipus oberts a la ciutat. I tot plegat fa que compleixi en escreix la seva premissa: ser el referent del País Basc i, per tant, de la seva cultura a Barcelona i Catalunya.